dijous, 22 de novembre del 2012

Argument 7: SEGUIRÀ CATALUNYA DINS D'EUROPA?


Argument 7: CATALUNYA SERÀ EXPULSADA DE LA UNIÓ EUROPEA?


TOT ALLÒ QUE VOLS SABER SOBRE LA INDEPENDÈNCIA O QUE DESITGES ACLARIR 

Moneda única: disposem de l’Euro. Avui en dia l’Estat  espanyol ja no pot devaluar la seva moneda.

Ciutadans europeus: el Tractat de Maastricht del 1992 ja va conferir als catalans l’estatus de ciutadans de la Unió Europea. Els catalans, com a ciutadans europeus que som, tenim uns drets i una protecció per part de la UE. Si ens obliguessin a deixar de ser ciutadans europeus. Europa ens estaria negant drets que ja tenim.

I Europa no ens pot restar drets, ni tan sols considerant que es vulgui encongir com a mercat, que és molt imaginar.

No hi ha cap precedent ni tampoc cap disposició per a l’expulsió d’un Estat membre, per tant la independència de Catalunya crearà dos nous estats. L’únic que es requereix dels nous estats resultants, és que tornin a negociar les condicions de l’adhesió; posem per cas, si et toca cobrar fons europeus de cohesió o contribueixes al pot comú.

Qualsevol document fundacional, com una declaració d’independència, seria una oportunitat per lligar Catalunya a la UE, especificant que el nou estat passa a ser un soci més i que la legislació comunitària hi segueix vigent.

Segons el Banc Mundial, les exportacions dels socis petits de la UE (els de menys de 15 milions d'habitants) han crescut un 50% entre el 2000 i el 2008, mentre que els grans no han passat del 35%.

Vuit de les vint economies més competitives del món tenen una població similar a la catalana, com ara Suècia (9 milions d'habitants), Àustria (8), i Finlàndia, Dinamarca i Noruega (5). I Suïssa (8) té més premis Nobel per càpita que cap altre país i té tres universitats entre les deu millors del món.

Les petites nacions juguen amb avantatge en els mercats internacionals: l'eficiència econòmica requereix especialitzar-se en  pocs productes i serveis i sovint ocupen vetes  de mercat que són massa petites per a les grans nacions”, subratlla el premi Nobel d'Economia 1992, Gary Becker.

Fins i tot si Catalunya quedés fora de la UE, “podria decidir unilateralment continuar utilitzant l'euro com a moneda de curs legal o arribar a acords amb la Unió Monetària Europea per oficialitzar-ne l'ús, com han fet Andorra i Mònaco”, explica el doctor en economia i expert en política de la competència Lluís Saurí. També el Vaticà, Liechtenstein, San Marino, Montenegro i Kosovo fan servir l'euro tot i no formar part de la Unió.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada