diumenge, 3 de juny del 2018

Presentació del llibre de Francesc Canosa 'Sixena: la croada de la memòria'


Francesc Canosa va presentar dissabte el seu llibre “Sixena: la croada de la memòria” a la Sala Francesc Buireu de Cervera, en un acte organitzat per Òmnium Cultural Segarra-Urgell i Segarra per la Independència – ANC.

En l’acte, que va comptar amb la presentació i moderació de la periodista Anna Sàez, Canosa va remarcar la importància de guardar la memòria i conèixer bé la nostra història i de percebre l’objectiu que s’està dirigint amb la intenció clara de fragmentar la nostra nació. L’escriptor i periodista va remarcar que el cas de l’art sacre és un exemple clar d’aquest objectiu, i per això es vol imposar un relat forçat que vol amagar que Sixena forma part de la nació catalana. L’espoli que va patir el Museu de Lleida pretén negar la pertinença del monestir de Sixena i la Franja a Catalunya i el seu lligam històric amb la casa d’Urgell. 

Canosa va voler posar de manifest, que en l’època de pseudo-democràcia s’ha aconseguit el que no havien aconseguit ni pel mandat dels Borbons ni pel franquisme, traspassant les parròquies de la Franja al bisbat de Barbastre després de formar part del bisbat de Lleida durant més 800 anys, i va remarcar el paper que va jugar el nunci del vaticà Lajos Kadar i la Conferència Episcopal Española en el desenllaç. 

El llibre intenta demostrar que el litigi per les obres de Sixena no va d’art, sinó de ''memòria compartida entre Catalunya i Aragó''  i convida a mirar darrere el marc per veure la història de veritat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada