divendres, 8 de setembre del 2017

Referèndum és democràcia



Cervera va acollir ahir al vespre la xerrada “Referèndum és democràcia” organitzada per Segarra per la Independència (branca comarcal de l’Assemblea Nacional Catalana), Òmnium Cultural Segarra-Urgell i el Pacte Local pel Referèndum de Cervera, que va comptar amb la presència de Josep Lluís Cleries, Teresa Forcades i Joan Tardà. 

Durant la jornada, que fou duta a terme a església de Sant Domènec de la capital segarrenca, el senador Cleries va recordar que la situació a la que ens trobem políticament a Catalunya va ser forçada per la sentència de l’Estatut remarcant que “un tribunal va passar per damunt de la voluntat de tot un poble que s’havia expressat a les urnes” i va ser molt crític amb l’actitud de l’estat vers el seu rebuig a l’1 d’octubre en tant que es tracta d’una activitat que no és il·legal i està fora del codi penal espanyol: “Quina és la democràcia que no respecta un referèndum per escoltar la veu del poble?”. Josep Lluís Cleries va concloure que la “millor manera d’aplicar els resultats del 27S és fent el referèndum sota un marc legal, la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica”. 

Al seu torn, Teresa Forcades, va iniciar la seva intervenció citant Arendt, Proust i Sartre, contraposant el concepte de totalitarisme vers els valors de pertinença, solidaritat, llibertat i els lligams de la societat, i en va destacar que “a Catalunya tenim la sort que el procés ha fet constatar aquests valors de solidaritat, lligams i pertinença que tenim com a societat”. Forcades va ser molt crítica amb les desigualtats presents a la nostra societat i va defensar que “sense democràcia econòmica no hi ha democràcia política”. La teòloga i metgessa va manifestar que desitja “que tirem endavant  aquest procés i que en resulti un Sí majoritari però que vagi seguit d’un procés constituent popular”. Teresa Forcades va posar rellevància al primer pas que va suposar l’inici de les consultes a Arenys de Munt, perquè “van començar tot i sabent que ells sols no tenien la força suficient per a canviar-ho tot. Ara a Catalunya tenim un tresor polític que ens pot facilitar l’oportunitat de que Catalunya sigui l’Arenys de Munt del món”. 

En el seu torn d’intervenció, el diputat al Congrés Joan Tardà , va insistir en que “hem de posar en valor el que estem fent, i en aquest procés cal remarcar el paper de la societat civil; la meva generació havia previst que només arribaríem al peu de la muntanya, però ara la història s’ha accelerat com un cavall desbocat. El que estem fent és titànic!”. En aquest sentit, Tardà va remarcar que “tenim una gran responsabilitat que alhora és un honor, doncs aquesta oportunitat ens ha de permetre de fer un salt endavant i construir un país millor i més just'. Respecte al referèndum de l’1 d’octubre, el diputat va afirmar que “obrirem els col·legis electorals perquè si no ho féssim estaríem traint la ciutadania”.

Els tres ponents van coincidir en un missatge clar a favor del referèndum de l’1 d’octubre i en fer un clam pels valors de la democràcia. 

Durant l’acte es va ovacionar els diputats i diputades que aquests dies al Parlament estan tirant endavant les lleis del Referèndum i de Transitorietat jurídica, i els alcaldes i alcaldesses que al seu torn, des dels ajuntaments, es comprometen en convocar aquest esdeveniment electoral i garantir els espais per a dur-lo a terme. 


 




 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada