dimecres, 1 d’octubre del 2014

Les pensions seran més segures en una Catalunya independent.



Un dels dubtes que molta gent té davant la situació al nostre país és si una Catalunya independent serà capaç hi haurà garanties de cobrar les pensions de la gent gran i els subsidis de les persones aturades. La resposta és tant senzilla com tranquil·litzadora, ja que a l’estat espanyol les pensions es paguen a partir dels diners que cotitzen els treballadors en actiu cada mes. Per tant, la capacitat per a generar pensions depèn de la taxa d’ocupació, de la proporció entre treballadors en actiu i pensionistes, i de les quantitats que cotitzi cada treballador. 


A Catalunya, la taxa d’ocupació és més alta que en el conjunt d’Espanya, i el salari mig és major. Això vol dir que les cotitzacions són majors a Catalunya i en conseqüència, les pensions en un estat català independent seran més segures que a l’actual estat espanyol.


A Catalunya, el saldo acumulat de la Seguretat Social entre 1995 i 2010 ha estat de 24,774 milions d’euros de superàvit. En canvi, el saldo acumulat de l’Estat espanyol sense Catalunya en el mateix període ha estat de 86.332 milions d’euros de dèficit. Catalunya contribueix a les pensions de l’Estat espanyol, no a la inversa. 


Disposar d’un estat propi, permetrà prendre les decisions econòmiques, d’inversions en infraestructures o polítiques socials que permetran millorar el sistema de pensions i subsidis. Les pensions seran més segures en una Catalunya independent. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada